Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Shift Talks Keynote Speech | Masha Gessen

22 november 2022 | 20:00

The Reinvention of Democracy and the Politics of the Future
Na een succesvolle editie in 2021 gaat Shift Talks in 2022 door met een tweede editie. Met deze keer aandacht voor een meer dan actueel thema: Democratie onder druk. De Russisch-Amerikaanse journalist en bekroond auteur Masha Gessen vormt met diens Keynote speech het centrale punt van het Shift Talks Festival. Tot 2013 stond Gessen in de frontlinie van de harde strijd om democratische waarden in Rusland. De keynote vormt met de programma’s daaromheen de ingrediënten voor het Shift Talks Festival.
De speech – Kan wat er in Amerika gebeurde, ook hier gebeuren? We moeten aannemen van wel. Europa staat op spanning. In Hongarije heeft een autoritaire leider de media en staat in zijn macht, in Polen staat de scheiding der machten op het spel en in Frankrijk en Italië spreken de populistische stemmen telkens weer mee. Het is wachten op een ongeluk. De politiek van het verlangen naar een ‘land van ooit’, een denkbeeldig verleden, heeft Europa en het Westen in zijn greep.
Masha Gessen zet daar de toekomst tegenover. In diens boeken over Putin verweet ze hem dat hij de Russische toekomst tot geschiedenis maakte. Twee dagen na Trump’s enige verkiezing tot president van de Verenigde Staten, bood Gessen zes regels aan “om in een autocratie te overleven en je geestelijke gezondheid en zelf-respect te redden”. De zesde regel luidt: Herinner je de toekomst. Gessen zal laten zien hoe we tot een heruitvinding van onze democratie kunnen, nee, móeten komen en hoe we de politiek van het verleden kunnen vervangen door een politiek van de toekomst.
De kaartverkoop voor Shift Talks start binnenkort. Meld je aan voor het event of schrijf je via shifttalks.nl in voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Gegevens

Datum:
22 november 2022
Tijd:
20:00
Site:
https://www.facebook.com/events/472767838229035