Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Theater: Pracht!

6 november 2022 | 14:00 - 16:30

Het is 1984, Margaret Thatcher is aan de macht en de mijnwerkers staken. 
Tijdens de Gay Pride in Londen besluit een groep homoseksuele activisten geld in te zamelen voor de stakende mijnwerkers en hun families, maar de vakbond schaamt zich voor deze actie. 
De steunbetuigers trekken zich er niets van aan en vertrekken in een busje naar een mijnwerkersdorpje in Wales om hun donaties persoonlijk te overhandigen.
Er zijn maar weinig mensen die niet bekend zijn met de mijnwerkersstaking uit 1984 als protest tegen de aangekondigde sluiting van de mijnen.
Twee mensen die de periode hebben meegemaakt, weten het nog goed en hebben dit doorverteld aan hun kinderen. Deze periode ligt nog steeds gevoelig voor veel mensen en is nog lang niet vergeten.
Maar een bijzonder voorval tijdens deze stakingen heeft geen enkele bekendheid gekregen, en dat vormt de achtergrond voor de voorstelling Pracht!
Tijdens de stakingen hadden de mijnwerkers en hun gezinnen het moeilijk, omdat er geen inkomen meer was. Daarom werden er inzamelingsacties gehouden. De Londense ‘Lesbians and Gays Support the Miners’ (LGSM) besluit ook geld op te halen, maar stuit op moeilijkheden als ze proberen het bedrag aan een vakbond te geven. Want geld aannemen van homo’s kan niet. Ze vinden na een zoektocht echter een vakbond in Wales, waarvan de voorzitter ja zegt. De LGSM reist af naar het plaatsje, maar daar zijn veel bewoners niet blij mee. Ze hebben vooroordelen en ontvangen ze niet bepaald met open armen. Langzaamaan groeien de twee groepen naar elkaar toe. Joe, een van de LGSM-leden, legt ook een individuele weg af; hij komt er achter wat zijn plek in de wereld is terwijl Mark, een ander lid, geconfronteerd wordt met de snel opkomende ziekte AIDS.
Rauwkost maakt een vrije bewerking van de film Pride!  Een heerlijke, rauwe, directe, muzikale theatervoorstelling waarin humor, pijn èn bekende Nederlandstalige liedjes hand in hand gaan.

Gegevens

Datum:
6 november 2022
Tijd:
14:00 - 16:30
Site:
https://www.elckerlyc.nu/programma/rauwkost-pracht/

Locatie

Cultureel Centrum Elckerlyc
Achter 't Raadhuis 2
Hilvarenbeek, 5081 BA
+ Google Maps
Telefoon:
013-5050663
Bekijk de site van Locatie