Op vrijdag 11 oktober is het Coming-Outdag!

Dan viert heel Nederland dat het niet uitmaakt wie of wat je bent en op wie je verliefd bent.

Doe je mee?

Bestel dan gratis de GSA-vlag!

De vlag is gemaakt van 100% gerecyclede PET-flessen en 90 centimeter hoog en 150 centimeter breed. Groot genoeg dus om in de vlaggenmast van jouw school te hangen.

De GSA-vlag is gebaseerd op de regenboogvlag. De regenboogvlag is in 1978 in San Francisco ontworpen door Gilbert Baker en wordt wereldwijd gebruikt om aan te geven dat sekse-, gender- en seksuele diversiteit wordt omarmd.

Symbolisch staat rood voor het leven, oranje voor genezing, geel voor zonlicht, groen voor de natuur, blauw voor harmonie en paars voor kracht. 

Op vrijdag 11 oktober is het Coming-Outdag. Deze dag wordt in Nederland sinds 2009 gevierd om aandacht te geven aan de bewustwording van LHBTI-acceptatie.

De meeste overheidsgebouwen hangen op 11 oktober de regenboogvlag in hun vlaggenmast. De nationale overheid, provinciale overheden en het overgrote deel van de gemeenten vlaggen die dag, net als steeds meer bedrijven en instellingen.

Coming-Outdag is de dag dat heel Nederland laat zien dat ze ervoor uitkomen dat het niet uitmaakt wie of wat je bent of op wie je verliefd wordt.

Coming-Outdag op jouw school

Natuurlijk wil jouw school laten zien dat ze inclusief is en dat ze trots zijn dat bij hen de GSA opkomt voor alle sekses, genders en seksuele oriëntaties. Coming-Outdag is dan ook hét moment voor schoolleidingen om te laten zien dat ze de GSA steunen!

Hier 5 tips:

Tip 1
Nodig de directeur/rector uit om samen met de GSA op 11 oktober vóór de school begint de GSA-vlag te hijsen.

Tip 2
Stel aan je directeur/rector voor om samen te ontbijten of te lunchen, zodat je directeur/rector kennis kan maken met alle GSA-leden. Maak van de gelegenheid gebruik om steun van de schoolleiding voor je GSA te vragen. Misschien wil je genderneutrale toiletten op je school, of een budget voor Paarse Vrijdag? Dit is je kans om zaken die belangrijk zijn voor je GSA op tafel te leggen!

Tip 3
Ga op 11 oktober de (brug)klassen langs met de GSA-presentatie. Je vind de link naar de GSA-presentatie hier!

Tip 4
Als er GSA-leerlingen/studenten of docenten uit de kast zijn, zet een microfoon in de kantine en vraag hen tijdens de grote pauze te vertellen wat ze als open homo, lesbienne, bi+, pan, queer, non-binair, agender of trans persoon of persoon met intersekse meemaken op school, zowel negatief als positief.

Tip 5
Luister en adviseer leerlingen en studenten die worstelen met hun sekse, gender en/of seksuele oriëntatie. Wees bereikbaar per mail, whatsapp of in person. Niet iedereen wil of hoeft uit de kast te komen, vaak is een persoonlijk gesprek met iemand van de GSA al genoeg om iemand lekkerder in zijn/haar/hen vel te doen voelen. Belangrijk: trek als GSA nooit iemand ongevraagd uit de kast!

Meer tips op gsanetwerk.nl

Dus:
 – Vier Coming-Outdag samen met je hele school- Zorg dat je directeur/rector zijn of haar steun geeft aan de GSA- Bestel gratis de GSA-vlag hier– Hang GSA-posters op- Geef een GSA presentatie
– Wil je een extra grote regenboogvlag, koop die dan bij de Dokkummer Vlaggencentrale

Met dank aan ING voor het sponsoren van de GSA-vlaggen!
Bestel hier gratis de GSA-vlag!