Roze in Blauw is het politienetwerk voor LHBTI-gemeenschap

Roze in Blauw is het landelijk netwerk van de politie. Lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgender- en intersekse personen (LHBTI+) die te maken krijgen met discriminatie, bedreiging, mishandeling of andere strafbare zaken gerelateerd aan hun seksuele oriëntatie of genderidentiteit kunnen daar melding doen. Wilt u iemand van Roze in Blauw spreken? Bel dan met 088-1691234. Mailen kan ook via RozeinBlauw@politie.nl. U kunt uiteraard ook altijd terecht via de algemene politiekanalen en bureaus. Let op: bel bij spoed altijd 112!

Melden of aangifte doen bij Roze in Blauw

Politiemensen van Roze in Blauw bieden een luisterend oor, verwijzen door, bemiddelen en ondersteunen hen die melding of aangifte willen doen van LHBT-gerelateerde incidenten. Ook mensen die vermoeden dat iemand in hun omgeving bedreigd of lastiggevallen wordt vanwege het feit dat zij lesbisch, homo, biseksueel of transgender zijn, kunnen contact opnemen met RiB NL.

We staan klaar met raad en daad.

Roze in Blauw is herkenbaar voor de burger

Roze in Blauw is in de afgelopen jaren een zeer herkenbaar beeldmerk voor de LHBT-gemeenschap geworden. Politiemensen uit alle onderdelen van de organisatie proberen door zelf als LHBT’er herkenbaar te zijn om verbinding te maken met de buitenwereld. Dit om te laten zien dat melding en aangifte doen belangrijk is wanneer je slachtoffer bent geworden van een incident dat gerelateerd is aan geaardheid of genderidentiteit. Zo’n incident betreft geweld, bedreiging met geweld, discriminatie, belediging of pesterijen. Voor velen blijkt de drempel om naar de politie te gaan (te) hoog te zijn. Die drempel wil RiB NL verlagen om daarmee het vertrouwen in de politie positief te beïnvloeden. Er kan namelijk pas verbinding ontstaan wanneer de buitenwereld zich vertrouwd en veilig voelt bij de politie. Met een team als RiB NL draagt de politie hier nadrukkelijk aan bij.

Doelstellingen Roze in Blauw

  • De meldings- en aangiftebereidheid verhogen van mensen uit de lesbische, homo-, biseksuele en transgendergemeenschap, en het verlagen van de drempel om dat te doen.
  • Samenwerken met hulpverleningsinstanties en LHBT-belangengroeperingen.
  • Collega’s ondersteunen die te maken krijgen met (complexe) vraagstukken, gerelateerd aan het LHBT-thema.
  • Contact onderhouden met en het uitwisselen van informatie en ervaringen tussen Roze in Blauw-teams binnen de politie-eenheden onderling.
  • Versterken van de diverse identiteit van de politie door zichtbaarheid van de LHBT-politiemedewerkers.

Activiteiten Roze in Blauw

Agenten van Roze in Blauw Nederland zijn geüniformeerd aanwezig bij veel landelijke en regionale evenementen met een LHBT-karakter zoals onder andere:

  • Dodenherdenking bij de diverse homomonumenten in Nederland;
  • Roze Zaterdag, elk jaar in een andere stad;
  • Gaypride/Canal Pride in Amsterdam;
  • Roze Maandag (Tilburgse kermis);
  • Roze Woensdag (Nijmeegse 4-daagse).

Ook wordt er les gegeven op de Politieacademie om alle nieuw instromende collega’s (operationeel) voorlichting te geven over dit onderwerp en de gevoeligheden die daarbij kunnen onstaan.

Contact met Roze in Blauw

Elke politieman of vrouw kan een aangifte opnemen van een LHBT-gerelateerde zaak of -incident. Toch kan het zijn dat de collega of de burger met vragen zit en daar willen wij graag bij ondersteunen. Helder moet zijn dat je bij alle spoedeisende meldingen direct met 112 belt. Bij niet-spoedeisende meldingen is het landelijk nummer 0900-8844 bereikbaar. Direct bellen met Roze in Blauw kan ook: 088-1691234.